Ordningsregler Brf Solterrassen i Solsidan
Ansvar för ordningen
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte
bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen
och övriga medlemmar.
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa
de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna.
För vem gäller reglerna?
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Då kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Först måste styrelsen uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning. Har Du frågor eller funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen!
Gemensamma kostnader
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen.
Säkerhet och Kontrollera
– Att portarna i fastigheterna går i lås efter in och utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Lämna inte ut portkoden i onödan. Lämna inte dörrar från trapphus till källargång, eller till förrådsutrymmen olåsta. Det är både för inbrottsrisken och ett krav enligt brandreglerna att dessa är stängda.
– Lägg inte torkmatta utanför lägenhetsdörr och ställ heller inte ut soppåsar och dylikt.
– Inga personliga tillhörigheter får förvaras i allmänna utrymmen. Barvagnar, pulkor, byggmaterial mm. måste alltid förvaras i Din lägenhet eller i Ditt förråd.
– En fungerande brandvarnare skall finnas i Din lägenhet. Etagelägenheter skall ha en på varje plan.
Balkonger och terrasser.
På balkongen/terrassen får du inte skaka mattor eller annat som kan skräpa ner på balkonger/ terrasser/uteplatser nedanför. Blomlådor får endast hängas på insidan av balkongen p.g.a. säkerhetsrisken.
Om du röker på balkongen eller uteplatsen ska du visa hänsyn till dina grannar som kan vara känsliga för tobaksrök. Det är förbjudet att kasta ut fimpar från balkongen.
Se till att balkongdörren är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
Matning av fåglar är förbjudet för att undvika problem med skadedjur.
Grillning
Grillning är endast tillåten med Elgrill eller Gasolgrill på terrasser och balkonger.
På uteplatser får kolgrill användas om den placeras tre meter från husfasad. Men Du skall visa hänsyn till dina grannar.
Markiser
Det krävs styrelsens godkännande vid uppsättning av markiser. Endast Antman&Nyström Solskydd AB monterar markiser tills styrelsen meddelar annat, av garantiskäl. Styrelsen har beslutat att alla markiser skall ha samma utförande och kulör för att upprätthålla en enhetlig fasad.
Paraboler och antenner
Vi arbetar med riktlinjer för uppsättning av paraboler och antenner. Men även innan dessa
är klara krävs styrelsens godkännande vid uppsättning av paraboler och antenner på balkonger, terrasser, uteplatser och fasader.
Tvättstugan
Tider bokas på bokningstavlan utanför med hjälp av en cylinder med Ditt lägenhetsnummer.
Tvätt får ske mellan 07.00 och 22.00. Om bokad tid ej börjats efter 30 min är det ok för någon annan att ta den tiden. Det är också ok att använda torktumlare och torkskåp 30 min efter avslutat tvättid.
Var och en ansvarar för att städa tvättstugan innan avslutad tid. Golven skall sopas och torkas, tvättmaskiner och torkskåp torkas av, torktumlarens filter ska göras rent och samtliga personliga tillhörigheter tas med. Använd tvättpåsar vid tvätt av BH eller andra plagg med hakar eller byglar. Detta är helt normalt i en bostadsrättsförening för att hålla kostnaderna nere.
Föreningens Parkeringsplatser
Parkeringsplatsen hyr Du av föreningen. Varje parkeringsplats har en Motorvärmare och den ingår i avgiften. Du kan bara parkera på föreningens parkeringsplatser om du har ett skrivet avtal och erlagt avgiften. För att teckna ett hyresavtal kontakta Storholmens förvaltning. Hyrs inte alla platser ut till boende kan styrelsen fatta beslut om att hyra ut platserna till externa hyresgäster.
Tänk på att hålla låg hastighet på infarten och bakgården. Det finns barn som vistas där.
Cyklar
Fastigheten har tyvärr inget utrymme för cykelrum. Cyklar får parkeras i egna förrådet, eller utomhus i de cykelställ som finns på gården och på gaveln. Cyklar får inte ställas i trapphus av städnings-, utrymnings- och tillgänglighetsskäl.
Barnvagns- och rullstolsförråd
Föreningen har ett mindre utrymme för barnvagnar och rullstolar i källaren. Det är tyvärr för litet för att rymma cyklar.
Källargångar och förråd
Till Din lägenhet hör ett förråd märkt med ditt lägenhetsnummer. Det är absolut inte tillåtet
att använda annat förråd än det som tillhör just Din, såvida du inte har tillåtelse från annan lägenhetsinnehavare. Gångarna och allmänna utrymmen ska hållas fria. Det är inte tillåtet att förvara saker utanför det egna förrådet. Alla dörrar ska hållas stängda så vi slipper oinbjudna gäster.
Bostadrättsföreningens förråd
Bostadsrättsföreningen har ett gemensamt förråd i källaren. Detta förråd är till för gemensam utrustning för föreningens och boendes skötsel och trivsel. Ingen privat utrustning får förvaras där utan styrelsens medgivande. Trädgårdsskötselutrustning för marklägenheterna är undantagen.
Avfallshantering – Sopkärlen
Hushållsavfall skall lämnas i väl tillslutna påsar i sopkärlen. I matavfallskärlet (sopkärlen uppmärkta med ”Matavfall”) får endast matavfall i avsedda påsar kastas. Nacka kommun har satt upp dekaler på kärlet som anger vad som får kastas i matavfallskärlet. Matavfall hämtas subventionerat av kommunen. Blandas restavfall i matavfallskärlet kostar tömningen som vanlig betald tömning. Tidningar skall lämnas i särskilt kärl som finns placerat mitt emot föreningens fastighet.
Kärlen är inte avsedda för och räcker inte till kartonger och andra större sopor. Sådant måste köras till återvinningsstationen i Fisksätra eller till kommunens gröna igloo. Läs mer på: www.nacka.se.
Husdjur
Innehavare av husdjur är ansvarig för att dessa inte stör eller smutsar ned i fastigheten. Det är inte heller tillåtet att rasta djur i planteringar eller i direkt anslutning till fastigheten. Var så vänlig att plocka upp djurets spillning.
Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t.ex. i trapphus, hiss och tvättstuga.
Det får ej förekomma störande ljud såsom renovering, borrning eller liknande mellan 20.00 och 07.00 på vardagar och mellan 18.00 och 10.00 på helgdagar. Det är inte tillåtet att spela hög musik eller väsnas så att det medför genomträngande ljud efter kl.22.00.
Informera era grannar om ni ska ha en fest i er bostad som kan medföra störande ljud. Det brukar då inte vara några problem. Ett tips för att undvika problem är att sätta upp en lapp i trappuppgången. Även övrig tid skall man självklart visa hänsyn till sina grannar.
Det är förbjudet att röka i trappan, hissen, i källaren eller i andra gemensamma utrymmen. Det är också förbjudet att kasta fimpar och snus på marken som tillhör föreningen eller i våra fastigheter.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Styrelsen kan tidsbegränsa möjligheten att hyra ut. Ansök minst två månader i förväg.
Att hyra ut lägenheten utan styrelsens tillstånd kan innebära att du förlorar din bostadsrätt enligt bostadsrättslagen. Vid andrahandsuthyrning kvarstår det juridiska ansvaret för bostadsrätten hos ägaren. Ett godkännande kan lämnas av följande skäl:
• Dokumenterat arbete på annan ort, • Dokumenterade studier på annan ort, • Vård av anhörig på annan ort, • Sjukdom, • Värnpliktstjänstgöring, • Sambo på prov, •Annat beaktansvärt skäl
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten i enlighet med stadgarna. Där anges vad som åligger bostadsrättshavaren och vad som åligger föreningen.
För god inomhusmiljö bör samtliga spaltventiler i fönstren och övriga ventiler vara öppna året om.
Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får utan tillstånd göras i lägenheten. Du får tex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Bostadsrättshavaren får i enlighet med stadgarna inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:
1. Ingrepp i en bärande konstruktion, t.ex. en bärande vägg. Detta gäller även om man har fått bygglov för åtgärden.
2. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten. Med detta avses bl.a. installation eller förflyttning av våtutrymme, toalett eller kök.
Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång och tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Vid en ansökan till styrelsen skall du skriftligen redogöra för hur det ser ut i dag och vilken förändring Du vill göra.
För dessa ordningsregler gäller att:
• De är komplement till lagar och stadgar. Överträdelse kan medföra förverkande av bostadsrätten, med stöd av 7 kap i bostadsrättslagen
Utöver föreningens stadgar har styrelsen utfärdat följande ordningsregler. Dessa kan ändras eller kompletteras genom nytt styrelsebeslut.
Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 14/12, 2014 att gälla fr.o.m. detta datum.